ZWIERZĘTA ŚWIATA | AMERYKA PÓŁNOCNA | AMERYKA POŁUDNIOWA | AFRYKA | EURAZJA | AUSTRALIA

ARKTYKA I ANTARKTYDA | OCEANY | STRONA GŁÓWNA 

 

AMERYKA PÓŁNOCNA


ZIELONE PRERIE I ŻYWA PUSTYNIA

Tu rozwój cywilizacji trwał przez tysiące lat i miał tylko umiarkowany wpływ na środowisko naturalne, ucierpiała dopiero od napływu wielkiej fali milionów emigrantów europejskich. Wtedy właśnie dużo gatunków zwierząt wyginęło. Spustoszone zostały lasy, prerie i pustynie. Zniknęły na zawsze niektóre ptaki, jak np. przelotny gołąb z Karoliny i mała papuga z długim ogonem. Dopiero po wielu latach rozległy się głosy protestu przeciwko dewastacji środowiska naturalnego na nieprawdopodobną skalę. Dziś Ameryka Północna ma najsurowsze ustawodawstwo chroniące przyrodę. Tam też utworzono pierwszy park narodowy w roku 1872 - Yellowstone NATIONAL PARK.


AMERYKA PÓŁNOCNA


Grizzly

 

NIEDŹWIEDŹ BRUNATNY GRIZZLY

(Ursus arctos horribilis)

Ten północnoamerykański. wielki, szary niedźwiedź liczy od 3,5 do 3m wysokości, wazy 500 kg . Dziś rzadko jest spotykany w Kanadzie i na Alasce. W USA grozi mu wyginięcie, Żyje tam mniej niż 800 osobników. Prawdopodobnie w Meksyku już wymarł.

 


puma

PUMA

(Pelis coccolor)

Zwana inaczej kuguarem lub "amerykańskim lwem". Długość z ogonem od 3,65 m do 2,5 m, a ciężar do 325 kg . Występuje w całej Ameryce - od Kanady do Patagonii. Ma blisko 30 odmian, dwóm (północno wschodniej i florydzkiej) grozi wyginięcie.

 


bizon

BIZON AMERYKAŃSKI LEŚNY  

(Bison bison athabascae)

Ten podgatunek amerykańskich bizonów jest większy i ciemniejszy od bizonów żyjących na prerii i rzadziej spotykany. Mało brakowało aby całkiem wyginęły. Dziś ich ostatnie stado żyje pod ochroną w jednym z parków narodowych Kanady.

 


ryś

RYŚ AMERYKAŃSKI

(Felis rufus)

Jest jednym z dwóch podgatunków rysiów żyjących w Północnej Ameryce. Mniejszy jest od rysia kanadyjskiego. Długość dochodzi do jednego metra zamieszkuje teren od południowej Kanady do Meksyku. Jest przedmiotem polowań ze względu na dobrej jakości futro.

 


piesek preriowy

PIESEK PRERIOWY

(Cynomys ludovicianus)

Ten 30, 35-cio centymetrowy gryzoń jest podobny do świstaków. Żyje w grupach po 1000 sztuk. Kolonie tworzą system tuneli. Występuje na preriach USA i Meksyku. Ich liczba znacznie zmniejszyła się od kiedy stał się zwierzęciem łownym.

 


głuszec

GŁUSZEC MĄDRY

(Centrocercus urophasianus)

Ptak ten, dochodzi do wysokości 70 cm, jest on mieszkańcem resztek północno - amerykańskich prerii. Na wiosnę ma okres godowy, Wówczas samce zapamiętale tokując chcą przypodobać się samicom.

 


heloderma

HELODERMA JADOWITA

(Hel suspectum)

Jest to jaszczurka dobrze przystosowująca się do warunków pustynnych. Bardzo jadowita. Żyje w zachodnim Meksyku. Oprócz człowieka i kojota nie ma innych wrogów. Poluje i drobną zwierzynę.

 


owca dalliego

OWCA DALLIEGO

(Ovis dalii)

Jej wygląd i wielkość przypomina północnoamerykańską dziką owcę. Żyje w części Gór Skalistych należącym do Alaski w okolicach Yukonu i w British Columbia (Kanada). Populacje owiec z terenów północnych są białe a południowe mają kolor czarny. Jest ich jeszcze stosunkowo dużo.

 


zys

ORZEŁ PRZEDNI CZYLI ZYS

(Aguila Chrysatos)

Ten wielki ptak drapieżny występuje na wielu obszarach Azji, Europy, Afryki i północnej Ameryki. Unosząc się w powietrzu, dzięki znakomitemu wzrokowi łatwo wypatruje zdobycz, Z powodzeniem poluje na ssaki i ptaki.

 


żuraw

ŻURAW KANADYJSKI

(Grus canadensis)

Ma ponad l metr wysokości. Występuje pięć podgatunków, z których dwa są poważnie zagrożone. Latem z moczarów odlatują na prerię ,a zimą żyją w strefach podmokłych. Jest jednym z nielicznych z pradawnych gatunków ptaków żyjących dziś na świecie.

 

 


aligator

ALIGATOR AMERYKAŃSKI

(Aligator mississippiensis)

Długość jego może osiągać 6 metrów. Nie grozi mu wyginięcie, jednak jest pod ochroną. W strefach podmokłych żyje około 800 tyś. okazów. Żywi się ptakami, ssakami i innymi zwierzętami. Poluje na powierzchni wody i pod wodą.

 


pelikan

PELIKAN BRUNATNY

(Pelecanus occidentalis)

Wielki morski ptak. Poluje na ryby bardzo widowiskowo - lotem nurkującym. Żyje u wybrzeży północnej i południowej Ameryki. Jego odchody są najważniejszym źródłem naturalnego nawozu - guana na wyspach znajdujących się niedaleko wybrzeży Peru .

 


amazonki św. Łucji

AMAZONKA ŚW. WINCENTA

(Amazona guildingii)

Żyje na wyspie St. Vincent w lasach często nawiedzanych przez deszcz. Do roku 1978 żyło tu 450-6OO osobników, ale w wyniku wybuchu wulkanu ich liczba niepokojąco się zmniejszyła. Dziś już jest pod ochroną.