ZWIERZĘTA ŚWIATA | AMERYKA PÓŁNOCNA | AMERYKA POŁUDNIOWA | AFRYKA | EURAZJA | AUSTRALIA

ARKTYKA I ANTARKTYDA | OCEANY | STRONA GŁÓWNA 

 

AFRYKA


POD ZNAKIEM LWA

Afryka, na północ i południe od równika, od Morza śródziemnego do Przylądka Dobrej Nadziei mieści wszystko co tylko można sobie wymarzyć. A to: moczary, pustynie, tropikalne puszcze, górskie szczyty pokryte śniegiem, olbrzymie żerowiska, gdzie żyje niezmierzona ilość przeżuwaczy i innych zwierząt. Sercem kontynentu jest puszcza.Między puszczą i pustyniami (na północy Sahara na południu Kalahari) rozciągają się sawanny. To wielka, trawiasta płaszczyzna, na której tylko niekiedy zaznasz cienia pod koronami drzew baobabu i akacji. Prawie wyłącznie jest to królestwo gepardów i lwów. To właśnie na sawannach znajdują się prawie wszystkie parki narodowe i rezerwaty.


 AFRYKA


nosorożec

NOSOROŻEC BIAŁY

(Ceratotherium simum)

Po słoniu jest drugim co do wielkości zwierzęciem lądowym. Wysokość w kłębie dochodzi do 2 m waga wynosi ponad 3tony. Podnietą dla myśliwych są imponujące rogi.Z tego powodu jego byt jest poważnie zagrożony.Z odmiany żyjącej na południu Afryki znajdziemy zaledwie 3 tyś. osobników, a z północnej parędziesiąt sztuk.


słoń

SŁOŃ AFRYKAŃSKI

(Loxodonta africana)

Jest największym zwierzęciem lądowym. Wysokość dochodzi do 4m, a waga do 6 ton. Długość kłów może osiągać 3 m. Żyje na terenie prawie całej Afryki. Jest ustawicznie tropiony , przez handlarzy kością słoniową.


antylopa huntera

ANTYLOPA HUNTERA

(Damaliscus hunteri)

Długość może dochodzić do 2 m (bez ogona) wysokość do 2,3 m. Żyje na półpustynnych terenach Somalii i Kenii, W sumie pozostało 1.000 osobników a 17 w ogrodach zoologicznych. Ich byt jest w poważnym stopniu zagrożony.


okapi

OKAPI

(Okupia johnstoni)

Należy do rodziny żyraf. Wysokość w kłębie dochodzi do 1,5-1,7 m a długość bez ogona do 2,1 m. Żyje w puszczach wschodniego Zairu. Spotkać można ją nieczęsto, ale do rzadko spotykanych nie należy. W ogrodach zoologicznych zgromadzono jedynie około 50 osobników.


zebra górskiego

ZEBRA GÓRSKA

(Eguus zebra)

Znamy dwa podgatunki. Wysokość w kłębie 1,2-1,3 m. Zebry z kraju przylądkowego zaliczają się do bardziej zagrożonych zwierząt, ponieważ żyje w sumie około 200 osobników .Zebr Hartmana jest parę tysięcy.


antylopa szabloroga

 ANTYLOPA SZABLOROGA

(Hippotragus niger variani)

Jest jednym z podgatunków czarnych antylop.Wysokość w kłębie może nawet dochodzić do 1,35 m.Z rogami nawet 1,65 m.Dziś w sumie żyje 500-700 osobników na terytorium Angoli.Grozi jej wyginięcie.


gepard

GEPARD

(Acinonyx jubatus)

Najbardziej elegancki przedstawiciel kotów i najszybsze ze zwierząt lądowych - potrafi biec z szybkością 100 km na godzinę. Długość około 1,5 m, ogon 60-80 cm. Znajduje się prawie na terenie całej Afryki, Bardzo chętnie polują nań myśliwi ze względu na cenne futro.


lew

LEW

(Panthera leo)

Wysokość w kłębie może przekraczać l metr. Długość z ogonem do 2,5 m. Waga samca, osiąga 250 kg. Spotkać go można na terytorium Afryki od Sahary po Kalaharii. Jest dość często spotykanym zwierzęciem mimo, że ich przestrzeń życiowa znacznie się zmniejszyła. Na niektórych terenach wręcz zniknął.


pantera

PANTERA

(Panthera pardus)

Długość bez ogona 1,5 m, a waga. 60 kg. Zamieszkuje terytorium prawie całej Afryki. Żyje także w południowej i wschodniej Azji. Mile widziana to zdobycz ze względu na wartościowe futro. Z tego powodu niektóre ich podgatunki prawie już nie istnieją.


hiena

 HIENA PRĘGOWANA

(Hyaena hyaena)

Ma ponad metr długości. Żyje na pustynnych nizinach w Arabii, wokół Sahary i w środkowo wschodniej Azji. Zeruje nocą i żywi się padliną. Jest dość często spotykanym zwierzęciem, ale jej krewna południowo afrykańska brązowa hiena jest na wymarciu.


szympans afrykański

SZYMPANS AFRYKAŃSKI

(Panttooglodytes)

Wzrost 1,7m .Żyje w lasach nizinnych oraz w gęstwinach środkowej i zachodniej Afryki. Często znajdujemy go w ogrodach zoologicznych i cyrkach, ale na wolności spotykany niezwykle rzadko.Ich liczba systematycznie się zmniejsza.


huzar

HUZAR

(Erythrocebus patas)

Jest jedną z najładniejszych i "najwytworniejszych" małp afrykańskich. Wysokość 60-90 cm zaś długość ogona 50-75 cm. Żyje na równinach od Sahary  na południe i od Mauretanii po Etiopie.


goryl afrykański

AFRYKAŃSKI GORYL GÓRSKI

(Gorilla gorilla beringei)

Jest największym i najrzadziej spotykanym z trzech gatunków goryli. Żyje w górskich lasach między Zairem, Ugandą i Rwandą. Jest zwierzęciem poważnie zagrożonym. W warunkach naturalnych żyje ich jeszcze około 400.Ponadto nieliczne osobniki znajdują się w ogrodach zoologicznych.


krokodyl nilowy

KROKODYL NILOWY

(Crocodylus niloticus)

Żyje w rzekach i na moczarach w krajach afrykańskich. Zdarza się, ze jego długość dochodzi do 5 metrów. Ze względu na skórę już od IX wieku jest obiektem polowań. Dziś znajdujemy niewiele okazów.


hipopotam

HIPOPOTAM KARŁOWATY

(Choeropsis liberiensis)

Miniaturowy hipopotam wielkości świni. Żyje w lasach przybrzeżnych Liberii i Gwinei, Sierra Leone i Wybrzeża Kości Słoniowej.Jest gatunkiem rzadko spotykanym.Pozostało około 300 osobników.


waran pustynny

WARAN PUSTYNNY

(Yaranus griseus)

Długość tego gada może dochodzić do 1,5 m. Żyje na Saharze i w jej okolicach. W północnej części Afryki jest przedmiotem handlu, ponieważ po zabalsamowaniu stanowi cenny upominek.


gazela

GAZELA DORKAS

(Gazella dorcas)

W Afryce i Azji żyje 15 gatunków i mnóstwo podgatunków gazet. Parę z nich spotyka się rzadko. Gatunek Dorcas ma wysokość 70 cm. Żyje na obszarach rozciągających się od Maroka do Somalii. Dwa podgatunki są prawie na wymarciu.


owca

OWCA AOUDAD

(Ammotragus Iervia)

Żyje w strefie pustynno - skalistej północnej Afryki. Może osiągać 1 m wysokości, zaś długość 1,6 m. Gatunek nie tak rzadko spotykany, jednak kilka podgatunków jest na wymarciu.


lemur myszaty

LEMUR MYSZATY

(Microcebus munus)

Ten lemur ma długość 11-13 cm, waży oko 50 gr. Wśród naczelnych jest najmniejszym zwierzęciem. Żyje na drzewach w lasach zachodniej części Madagaskaru. Prowadzi nocny tryb życia. Jest gatunkiem bardzo zagrożonym.