ZWIERZĘTA ŚWIATA | AMERYKA PÓŁNOCNA | AMERYKA POŁUDNIOWA | AFRYKA | EURAZJA | AUSTRALIA

ARKTYKA I ANTARKTYDA | OCEANY | STRONA GŁÓWNA 

 

ARKTYKA I ANTARKTYDA


KRAINY WIECZNYCH LODÓW

Zimna strefa naszej planety, na której rozciągają się bezkresne pustkowia i gdzie bezustannie wieją lodowate wiatry są ostatnimi prawdziwymi dziewiczymi obszarami ziemi. Te tereny polarne nie są zaludnione. Toczy się tu latem bardzo ruchliwe życie. Tutejsze wody są do cna wypełnione zwierzętami. Tereny najbardziej wysunięte na północ są zasiedlane przez wielkie drapieżniki-polarne niedźwiedzie zaś na południu rozmnażają się bezlotki królewskie i bezlotki Adeli. Zwierzęta te swe całe życie spędzają w tym nie rozpieszczającym świecie arktycznym. Ale te i inne jeszcze zwierzęta znakomicie przystosowały się do takich właśnie warunków życia.


ARKTYKA

ANTARKTYDA

niedźwiedź polarny

NIEDŹWIEDŹ POLARNY

(Ursus maritimus)

Ten słynny niedźwiedź osiąga długość 2,5 m, zaś jego wysokość 1,2 - 1,4 m; ciężar- 700 kg. Żyje na całym obszarze Arktyki, dawniej trapiony polowaniami, Dziś jest pod ochroną. Naszą planetę zamieszkuje 20 tyś. okazów, ale uważany jest za gatunek zagrożony.


mors

MORS

(Odobenus rosmarus)

Mors występuje w dwóch odmianach atlantyckiej (pozostało z nich 24-26 tyś. okazów) i wschodniej (jest ich ponad 200 tyś.). Osiągają długość 3,75 m (płetwy 50-57 cm). Żyją w morzach północy i mogą na nie polować jedynie Eskimosi.


lis polarny

LIS POLARNY

(Alopex lagopus)

Jest mniejszy od zwykłego rudego lisa. Zamieszkuje Północną Amerykę i wyspy mórz północy w Eurazji. Zimą przyobleka się w białe futro.


wilk arktyczny

WILK ARKTYCZNY

(Canis lupus)

Na północnych terenach żyje mnóstwo podgatunków wilków. Są duże i przeważnie posiadają białe futro. Ale można spotkać od czasu do czasu wilki czarne. Do tego gatunku należy także leśny wilk kanadyjski.


wół piżmowy

WÓŁ PIŻMOWY

(Ovibos moschatus)

Na tego interesującego wola piżmowego dawniej polowano dla wspaniałego futra. Długość jego przedstawicieli dochodzi do 1,8 m, wysokość 1,1 - 1,5 m. Są ich dwie odmiany. Z odmiany kanadyjskiej żyje około 10 tyś. sztuk, zaś z odmiany drugiej 11 tyś. na Grenlandii i 1.500 na Alasce.


usztka niedźwiedziowata

USZATKA NIEDŹWIEDZIOWATA

(Callorhious ursinus)

Spośród wszystkich fok te były najbardziej przetrzebione przez myśliwych. Ich długość osiąga prawie 2 m, zaś ciężar waha się od 200 do 300 kg.


foka lamparcia

FOKA LAMPARCIA

(Hydrurga leptonyx)

Ta foka o długości 4 m i ciężarze 380 kg jest przedmiotem polowań ze względu na cętkowaną skórę. Żyje na Antarktydzie. Nie żywi się rybami jak to zazwyczaj czynią foki, lecz pingwinami i innymi fokami. Spotykana dość często. Obecnie żyje ich od 100 tyś. do 300 tyś. sztuk.


foka krewetkożerna

FOKA KREWETKOŻERNA

(Lobodon carcinopgagus)

Ta foka lubi przebywać na dużych bryłach lodu. Długość 2,3 do 2,6 m, ciężar 200-225 kg. Przeważnie żywi się rakami. Poszukiwana ze względu na cenne futro, które zimą przybiera kolor biały.


bezlotek królewski

BEZLOTEK KRÓLEWSKI

(Aptenodytes patagonica)

Jeden z największych pingwinów. Żyje w dużych koloniach na Falklandach, w południowej Georgii na wyspach południowych Antarktydy. W czasie wyczekiwania na potomstwo samica trzyma jajko między nogami a brzuchem.


bezlotek adeli

BEZLOTEK ADELI

(Pygoscellis adeliae)

Ten z kolei pingwin jest mniejszy od innych pingwinów. Buduje gniazdo na Antarktydzie na paru południowych wyspach Oceanu Spokojnego. Żyje w koloniach, do których może przynależeć pół miliona par. Ich bytowi zagrażają plany, które świat wiąże z Antarktyda.


foka wedella

FOKA WEDDELLA

(Leptonychotes weddelli)

Długość może dochodzić do 3 m., ciężar do 450 kg. Jest gatunkiem na który chętnie polują myśliwi ze względu na cenną skórę. Foka ta żyje w morzach Antarktydy i na południowych wyspach subpolarnych. Spotykana jest dość często. Liczba okazów od 200 tyś. do 500 tyś


bezlotek średni

BEZLOTEK ŚREDNI

(Eudyptes chrysolophus)

Ten pingwin jest średniego wzrostu z pięknym żółtym czubem na głowie. Żyje w mniejszych koloniach i na szczytach skał Antarktydy i na jej wyspach. Jak każdy pingwin znakomicie pływa


bezlotek olbrzymi

BEZLOTEK OLBRZYMI CZYLI CESARSKI

(Aptenodytes forsterii)

Olbrzym wśród pingwinów. Może osiągnąć l metr wysokości. Żyje wyłącznie na Antarktydzie, gdzie zimą wysiaduje jaja. Może obyć się aż 3 miesiące bez pokarmu.